Verantwoording

Onze kijk op dierproeven, dierenwelzijn en open communicatie

Jaarverslag 2020
Menu

Homepage

Verantwoording

Onze kijk op dierproeven, dierenwelzijn en open communicatie

3V & transitie

Hoe wij werken aan vervanging, vermindering, verfijning en transitie

Trends

Aantallen proefdieren en dierproeven over meerdere jaren

Openheid

De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht doen er alles aan om open en transparant over dierproeven te communiceren met de samenleving.

De basis voor deze open houding en het naar buiten brengen van dit jaarverslag is de Code Openheid Dierproeven. Behalve met dit jaarverslag geven wij vorm aan openheid door middel van: gesprekken en samenwerking met dierenwelzijnsorganisaties, rondleidingen, het onderhouden van een in 2020 geheel vernieuwde informatieve website (met daarop alle vergunningen en de registratiegegevens van de beide instituten) en het verwelkomen en actief informeren van pers en media.

Een open gesprek met de samenleving stimuleert een kritische houding en een permanente zoektocht naar verbeteringen en vervangende alternatieven. Het 3Rs-Centre brengt tevens een digitale nieuwsbrief uit over 3V-methoden en onderhoudt daarover een website met onder andere een deel voor scholieren. Elk najaar zijn er activiteiten rond het Weekend van de Wetenschap. In 2020 was er een aangepast programma in verband met COVID-19: Operatie Breinbreker, waar met gezinnen een leerzaam spel over afwegingen bij dierproeven werd gespeeld.

Externe communicatie

Jaarverslag

Dit jaarverslag geeft openheid over de cijfers en het beleid ten aanzien van dierproeven en de 3V’s, en de wijze waarop het beleid in praktijk wordt gebracht.

Dierenwelzijnsorganisaties

Wij staan in nauw contact met verscheidene dierenwelzijnsorganisaties, laten ons door hen adviseren en werken waar zinvol met hen samen.

Pers en media

Wij verwelkomen journalisten en werken mee aan programma's en reportages. In 2020 traden we extra naar buiten met vele nieuwsberichten (zie beneden).

Rector’s League

Binnen de Rector’s League, een activiteit van de Universiteit Utrecht om middelbare scholieren kennis te laten maken met universitair onderwijs, verzorgde het 3Rs-Centre op twee scholen een gastcollege met de titel: Proefdieren in wetenschappelijk onderzoek: noodzaak of ongewenst?

Website

Op de website van de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht is uitgebreide informatie te vinden over dierproeven en dierproevenbeleid.

Rondleidingen

De rondleidingen door het Gemeenschappelijk Dierenlaboratorium werden wegens de coronamaatregelen omgezet naar digitaal. Vijf groepen scholieren en studenten van andere onderwijsinstituten werden op deze manier rondgeleid.

Publieksvideo

Met hulp van stagiair Wetenschapscommunicatie Melanie Montizaan trof de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht voorbereidingen voor het uitbrengen van een publieksvideo over dierproeven in Utrecht. Met reumatische aandoeningen als voorbeeld werden onderzoekers geïnterviewd over dierproeven, behandelingen voor mens en dier, en tot slot een ‘mini-gewricht-op-een-chip’ om onderzoek mee te doen.

Optredens in de media

3V’s en transitie